Uke 50

15.12.2024

Neon Rose - Neon Rose (197/2022) SWE – Hard Rock

Med svenske faen er vi vel mest kjent med klissete jente pop og ur progg. Her derimot serverer de feit 70 talls harde rock/Heavy prog ala «ledblackpurple». Disse var helt ukjent for meg og oppdaget de kun for et par år siden. Jeg har kun denne utgivelsen, men det har vekket nok interesse til at jeg kanskje skal sjekke markedet for hva som er tilgjengelig. Det er gjort en flott jobb med nyutgivelsen.

Wishbone Ash – New England (176/1998) UK Prog related

Jeg fikk så innmari lyst å høre på denne igjen. Så lenge siden jeg har dratt denne gjennom høyttalerne. Dette er vel en av guttas siste store utgivelser før de gikk mer over til Heavy rock og mistet fullstendig troverdighet. Jeg lurer på om de ikke holder koken fortsatt. Det er noen flotte låter her jeg har valgt å ta med.

Rush – Working Man – måtte bare smelle inn denne

Santana – Welcome (1973/2003) USA – Jazz rock/Fusion

Favoritt plata fra Santana. Jeg vet ikke hvorfor fordi den har ingen hits eller noe som ga den spesiell oppmerksomhet. Det er bare lyden og den fantastiske jazz rocken og de nydelige melodiene som gjør at denne havner så høyt hos meg. Jeg mener Santana var inne i en kreativ periode hvor han også samarbeidet med John McLaughlin. Sammen ga de ut en plate som heter «Love Devotion Surrender».

Ihre Kinder – Werdohl (1971/1993) GER – Krautrock (Jazz rock/Fusion)

Tysk progressiv rock som ofte får karakteren Krautrock. Det mener jeg er feil, fordi dette er ingen krautrock plate. Ofte endte tysk progressiv rock i denne kategorien fordi de – nettopp var tyske. Det er mer et blandet preg på musikken. Her finner du heavy, jazz rock og til og med litt folk. De ga ut 5 album i perioden 69 - 72 pluss et livecomeback i 82. Flott musikk og er vel ukens «slik gjør de det ikke lenger»

Frank Zappa – Mothermania (1969) USA – RIO/Avant prog

Jeg valgte å ta med et par utdrag fra denne samle plata han ga ut i 1969. Kanskje kjente låter, men han mikset de litt annerledes for denne utgivelsen – antagelig for å i all sitt feberhete ønske at han kunne selge noen plater. Drar med de jeg liker. Merkelig at han velger å ta med «It Can't Happen Here» som er noe av det mest kokko han har gjort. Det sier litt om hva han tenker om kommers musikk.

Jukka Tolonen – Summer Games og Hysterica (1973 og 1975/2004) FIN – Jazz rock/Fusion

Nå stiller vi høyt i kvalitet til jazz rocken. Vår kjære og meget anerkjente finske Tolonen er det sikkert ikke mange som kjenner noe til, men han holdt på i Tasavallan Presidentti (!)og WigWam (nei – ikke det norske glam tullet) på tidlig 70 tallet før han gikk solo. Disse to platene kjøpte jeg i en liten plateforretning i Helsinki, hvor jeg nesten måtte tvinge meg ut da innehaveren ble helt satt ut. At en Nordmann i det hele tatt kunne vite om dette, var for han at en alien plutselig dukket opp. Hør på musikken så forstår du hvorfor jeg også ble himmelfallen over å dra disse med meg hjem. Får du tak i disse platene, kjøper du dem, ferdig snakka!

Yes – The Ultimate Yes (2003) og Mirror In The Sky (2023) – UK – Symphonic prog

Jeg bare måtte! Jeg fikk for ikke så lenge siden en samleplate med Yes som går fra tidlig Yes til og med «The ladder». Den inneholder alt av det klassiske Yes materialet som vi kjenner så godt. Det trengs ingen utdyping rundt dette, så hvis du leser fortsatt så vet du hva jeg mener. Men, som sagt, bare måtte sammenligne med noe som kom fra deres nyeste album. Denne kom fra ekstra cd'en på deluxe utgivelsen. Dette er den mest spennende låta fra dette makkverket. Så nå får vi sammenligne. PS – smalt inn en låt til (som visstnok skal være den beste)

IF – 4 (Waterfall) (1972/2007) UK – Jazz rock/Fusion

Engelsk jazz rock med blåsere som lett kan minne oss Blood Sweat and Tears og tidlig Chicago. De holdt på noen år tidlig på 70 tallet. Dette er et liveopptak fra Amerika turneen de hadde på denne tiden, og du hører tydelig den typiske amerikanske innflytelsen på låtene.

Spilleliste:

https://open.spotify.com/playlist/3tIubRJTfG6mOU7S9yuSJH?si=ee8b19f625f942e3